Gatufotografen Daniel Eliasson

Jag heter Daniel Eliasson och är en gatufotograf från Göteborg. Kanske har vi redan träffats? Streetpeople.se är mitt lilla projekt där jag samlar några av mina bästa gatubilder, och om du finns med på denna sidan så har du något alldeles extra som fångat mitt intresse.

 

Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Intresset att dokumentera vardagen och ”det magiska ögonblicket” väcktes tidigt med första kameran. Gatufoto handlar om att fånga det vackra i staden som du normalt stressar förbi. Okända människor blir statister i en vacker dokumentation av gatulivet. För att inte missa det perfekta ögonblicket, gäller det att vara snabb. Ögonblicket är ofta över på en bråkdels sekund och på denna korta tid skall du hinna komponera, ställa in kameran, fokusera och trycka av.


Jag är alltid redo att fånga ögonblicket, eftersom jag ständigt bär kamera med mig. När jag gatufotar försöker jag att inte tänka så mycket, och istället känna och förutse när nästa bild kommer inträffa.

 

Gatufoto Göteborg

Photowalk i Göteborg med nära 300 deltagande fotografer.

Tillsammans med några andra gatufotografer från Göteborg, startade jag gruppen Gatufoto Göteborg( Facebook Group "Gatufoto Göteborg). Gruppen startade på Facebook för ca ett år sedan och har nu nära 500 medlemmar. Samtidigt blev Gatufoto Göteborg en undergrupp till Göteborgs stora fotoklubb FFG, som anordnar photowalks, träffar och workshops inom gatufoto.
I februari 2014 anordnade vi en mycket uppskattad fotopromenad, som lockade över 270 fotografer som tillsammans fotograferade under tre timmar. Intresset från media var stort med bl.a. reportage i TV4, GP, Lokalradion samt diverse fototidningar.

Om du gillar mina bilder, så kan du följa mig och bli inspirerad på:

FaceBook http://facebook.com/DanielEliassonPhotography

Google+  http://plus.google.com/+StreetpeopleSe/

Instagram: streetpeople

Twitter: streetpeople_se

 

Utrustning

Om du undrar vilken kamera du skall köpa för att kunna ta bra bilder, så kan jag avslöja en hemlighet; vilken kamera du använder har ingen betydelse för hur bra bilderna blir. Det finns många exempel på grymma fotografer som enbart använder iPhone, och tar fantastiska bilder. För mig är det viktigast att jag inte behöver tänka när jag använder min kamera. Jag använder två olika kameror, beroende på vad jag vill fånga, och nästan alltid bara ett objektiv. Eftersom jag alltid kör samma objektiv, har jag lärt mig exakt hur detta fungerar, vilket hjälper mig att slippa tänka.

En filosofi som räddat min plånbok många gånger är att:

Pianisten blir inte bättre för att pianisten byter piano.

Ganska logiskt egentligen, men ack så svårt att efterleva. Vad tror du lyfter dina bilder mest? Om du ständigt övar med samma utrustning och lär dig exakt hur den fungerar, eller om du ständigt jagar ny utrustning?

Den utrustning jag använder ser du nedan:

 • Canon 5D MIII + Canon 24-70mm f/2.8 USM L
 • FujiFilm X100S

Efterbehandling

Jag använder Adobe LightRoom till 99% av allt gatufoto jag efterbehandlar. Inga plugins eller dylikt och manuell justering på varje bild.

Publiceringar och Intervjuer

Press

 • Street Photography London - Stor intervju om mig och mina bilder. Artikeln blev dessutom årets mest lästa. Läs artikeln här.
 • Street Photography in the World - Intervju om mig och mitt gatufotograferande. Läs artikeln här.
 • Lerums Tidning - En helsida om mitt fotograferande samt artikel på webbplatsen. Läs artikeln här.
 • Floda Nyheter - Artikel om mig som gatufotograf. Läs artikeln här.
 • ISP Mag - Bild publicerad i papperstidningen samt på webbplatsen. ISP Mag
 • Street Photography in the World - Min bild valdes till omslaget på tidningen. Street Photography in the World

Radio

 • Radio Floda (2014-11-18) - Måndagsgästen med intervju om mitt gatufotograferande
 • Radio P4 Göteborg (2014-10-24) - Jag och Geza från FFG intervjuas om vår photowalk i programmet Göteborg Direkt.Hör klippet här.(Intervjun startar på 02:00:00)
 • Radio P4 Göteborg (2014-10-24) - Jag och Geza från FFG intervjuas om vår photowalk i programmet Morgon i P4.Hör klippet här.(Intervjun startar på 02:42:00)

Video

 • Photowalk Bakom kulisserna - Följ med mig ut och upplev mitt arbetssätt genom min lins.
 • Photowalk Bakom kulisserna Göteborg - Följ med mig ut och upplev mitt arbetssätt genom min lins.